Sammandrag div 1 Västra i Falköping, 14-01-11


Efter ett näst intill oändligt långt uppehåll var det i lördags äntligen åter dags för sammandrag i Div 1 Västra! De interna frågorna inför sammandraget var många: Skulle Skoogh lyckas förmå att inte glömma sitt rack? Skulle vi hitta till Falköping? Skulle Hue (Andreas) palla med två matcher efter att ha varit sjuk veckan före? Hade Niklas överintag av julskinka gjort honom långsammare? Och hur skulle vi klara oss utan nästan 0,1 ton rutin i form av den för dagen sjuke Rickard?

Svaret på dessa frågor blev i turordning: Faktiskt! Ja, Jooodå, mja..? och sisådär tyvärr.


Genomgång match för match, såklart sett ut ett Lidhultskt (uttala det 5 gånger snabbt) perspektiv.


IFK Falköping BTK – BTK Dalen    7-7


Som siffrorna antyder en jämn tillställning. Falköpings Sjöstedt tar fullt med lite hjälp av två femsetare, dels mot Flaglien och dels i förstadubbeln. Att Flaglien endast tar en seger var nog en liten missräkning som kostade segern. Likaså var det nog en missräkning för Falköpings del att Fredrik Andersson endast tog en singelvinst. Med andra ord känns det som ett högst rättvist resultat.


Skövde PK – Varbergs BTK 8-2


VBTK till spel med fullt manskap den här gången, trots olycklig skada på Sebastian Andersson. Som siffrorna antyder så var segern dock aldrig hotad för Skövde. Martin Svenssons seger i femte set över Hellman vid ställningen 1-2 inledde en rajd där Skövde endast tappade ytterligare tre set. Matchens behållning stod dock Varberg för i form av Peter Turessons smash-fest i andradubbeln: Herregud va hårt han slår! Att som domare avgöra huruvida bollen träffar motståndarnas bordshalva, egen bordshalva, golvet eller Göran Skogsbergs mage först torde få Mission Impossible-regissören full av inspiration för nya filmer. 


Åsa IF – Carlstads BTK  8-2


Sett till tabelläget självklart en väntad seger. Mycket starkt gjort av Lundeteg att knipa två segrar, mot Nyberg och Lundberg, båda efter fem set. I övrigt stabila Åsa-insatser, där dock både Nyberg/Lundberg fick slita hårt mot unge Oscar Perman. 


Lidhults Goif – Partille BTK 4-8


När Partille tog fram tombolan för att avgöra vilka som skulle spela det här sammandraget landade blandningen på en riktigt vass uppställning, som på eftermiddagen minst sagt vållade problem för serieledande Åsa. 


Mot oss gömde man undan Marcus ”Magoo” Johansson som fyra i laget, för att undvika match mot Niklas, till Niklas stora förtret. Vi hade dock bra häng på Partille i början av matchen! Niklas slog Eskild Jörgensen och för egen del blev det säsongens första vinst mot Viktor Alm. Tyvärr spelade Magoo och Daniel Gonzales lite för bra mot Andreas och Mackan Olsson, och släppte inte ett enda set på de fyra matcherna. Torsk för mig mot Jörgensen i skilje ledde till 3-5 inför dubblarna. Mackan och Niklas hade hyfsat häng i sin dubbel, men det blev ändå förlust 1-3 mot Alm/Jörgensen, och jag och Andreas var egentligen bara nära att i ett set i vår dubbel mot Magoo/Gonzales. 3-7 var ställningen efter dubblarna och ett rejält tufft utgångsläge, där Niklas dock gjorde en stabil insats och vann mot Gonzales, 3-1. Mackan hade dessutom bra häng på Alm, men lyckades tyvärr inte knyta ihop det tredje setet, vid ställning 1-1, utan förlorade det med 11-13, och sedermera även det fjärde och således hela matchen. Vår fina svit med 3 segrar på förmiddagsmatcherna var därmed bruten. 


Nya krafttag med hjälp av Sibyllas supermeal. Känns inte riktigt som att personalen hade bemannat upp för att ta hand om typ 70 hungriga pingisspelare.. (pågick även sammandrag i division 3 samtidigt)


Eftermiddagens matcher då:


Varbergs BTK – Carlstads BTK   1-8


Hoppla! Seriens två enda lag utan seger, där mötet i oktober slutade 7-7. Carlstad smulade verkligen Varberg sönder och samman, där Turesson seger i inledningsmatchen mot Lundeteg blev lagets enda. Varbergs olycka den här säsongen ligger i att man i match efter match är lite lite för tunna. Inspirationen och motivationen saknas, liksom en stabil etta att luta sig mot. Turesson plockar matcher och spelar till synes ofta riktigt bra, men har åkt på många tuffa förluster, vilket gör att han ”bara” har 9-9 i kvot hittills. Dock ska det sägas att Carlstad har tre spelare av riktigt bra kaliber i form av Lundeteg/Pontus Johansson/Perman, som kan rubba alla lag utom Åsa och Partille. Varberg är nu helt avsågade, och i praktiken klara för nedflyttning.


Åsa IF – Partille   3-8


Med tanke på hur serien sett ut hittills så är detta lite av en skräll. Tittar man match för match är det väl inga superskrällar nånstans: alla 8 som spelade är riktigt bra, och oavsett hur lagen ställt upp hade jag på förhand tippat det här som en jämn match. Det som avgör i Partilles favör är definitivt Eskild Jörgensens två segrar mot Lundberg och Pohjalainen, båda i skilje! Hade dessa matcher istället gått åt andra hållet hade det blivit en helt annan match, men Jörgensens styrka i slutskedet på matcherna fällde nu istället  avgörandet för utgången av lagmatchen. Magnus Pohjalainen var fram till denna match seriens enda obesegrade spelare. Smack, boom, bang så vart den sviten förstörd, tre gånger om. Förstår inte riktigt varför Åsa ställer över sin kines Wang Zegang, som jag håller som snäppet vassare än alla i laget utom Kim Nylander. Måhända hade det något att göra med att Wang fick stryk x 3, varav en dubbelmatch, sist lagen möttes? 


Nåväl, segern gjorde förvisso att Partille nu bara är 2 pinnar bakom Åsa, men jag ser inte hur Åsa ska tappa några mer poäng i serien, och de är enligt mig fortfarande ohotade i toppen. 


Skövde PK – BTK Dalen  8-1


En riktig skalp, och som någon i Skövde uttryckte det: ”Hade vi blivit erbjudna 7-7 innan matchen hade vi LÄTT tagit det resultatet på förhand.” Tjena. Vad hände med Engelbertsen? Han fick inte med sig ett set på sina två singelmatcher. Uppå det är Skövdes Wang Qing alltför stabil, och toppat med två tunga skiljesetsvinster precis innan dubblarna så kunde Skövde defilera hem en viktig seger i kampen bakom Åsa och Partille. 


Lidhults Goif – IFK Falköping BTK  6-8


Mår fortfarande lite illa. Har fortfarande ångestkänslor. Inför matchen låg båda lagen på samma poäng, och vi i Lidhults deffarklubb hade goda förhoppningar på att knyta åt oss alla poängen! När coach Andreas dessutom av misstag (Eller var det inte ett misstag..? ;)) ställer upp laget fel och sätter Niklas som tvåa, vilket leder till att han får möta både Falköpings etta Anders Sjöstedt, och deras tvåa Fredrik Andersson, som matchen till ära gömts undan till att få spela fyra, då kändes det riktigt bra! 


När Hue dessutom vinner första singeln med 11-9 i skilje över Linus Karlsson, och Mackan pressar Sjöstedt till skiljeset såg det riktigt ljust ut. Då kom tung torsk 1: Jag förlorade mot dittills segerlöse Alexander Nilsson. Jag fick inte alls bukt med hans kortnabb, och lyckades utöver det tappa 9-3 i fjärde set till matchförlust, 1-3 i set. Surt.


Hue tog dock snabbt ner Nilsson på jorden, och vann i tre raka. Då kom tung torsk 2: Nyckelmatchen Niklas Rönningborn – Anders Sjöstedt. En kanonmatch mellan seriens två bästa spelare: öppet spel, långa dueller och många ”mjuka skal” för att snacka lite intern pingisslang. Tyvärr för vår del drog Sjöstedt det längsta strået och vann med 11-9 i skilje.

Säsongens andra seger för min del, mot Linus (tre raka, ous) gjorde att det stod 4-4 inför dubblarna. Hue/Rönningborn gjorde sin plikt i andradubbeln, medan jag och Mackan var totalt chanslösa mot Sjöstedt/Andersson. 5-5 och vidöppet. Hue torsk mot Sjöstedt, och Rönningborn planenligt vinnare mot Nilsson, båda matcherna i raka set. 6-6, när jag och Mackan gick upp för avslutande matcherna. Vi lyckades båda vinna de inledande setet, men efter det var jag i stort sett chanslös mot Fredrik Andersson, och han tog tre komfortabla setvinster. Mackans match var dock jämnare, men trots idoga försök att slå igenom Linus Karlssons bollsäkra spel, vann inte heller Mackan några fler set. Tung torsk tre var ett faktum. Därigenom förlust 6-8, och att Falköpingslaget består av idel trevliga grabbar gjorde nederlaget endast minimalt enklare att hantera.  


Efter 6-8 mot Dalen i sammandraget i Åsa sist, har vi nu fasen inte råd med fler onödiga, knappa poängtapp. Vi är nu 6:a i serien, vilket innebär kvalplats. Nästa seriesammandrag kommer bli oerhört viktigt för vår del, med matcher mot Carlstad som ligger 1 poäng bakom, och mot Skövde som vi slog sist. 


Innan dess stundar ett Veteran-SM i Halmstad nästa helg! Kan bli riktigt skoj, med tre dagars förhoppningsvis intensivt matchande! Vem vet, det kanske dimper ner ett referat därifrån också? 😊


//Skoogh